STUART SMITH – THE SUN EP

Ik denk dat het een beetje de natte droom is van elke Amerikaanse (en wellicht ook niet-Amerikaanse) muzikant om ooit eens een plaat te mogen opnemen in de beroemde en legendarische ‘Sun Studio’ op de Union Avenue nummer 706 in Memphis, Tennessee. In die door producer Sam Phillips opgerichte heilige ruimte namen beroemde muziekgrootheden als Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash, Carl Perkins, B.B. King en U2 meerdere van hun albums op.

De Amerikaanse folkrocker Stuart Smith uit Winchester, Illinois was dan ook blij als een kind toen hij op 14 oktober 2018 met enkele gitaren en zes liedjes de ‘Sun Studio’ mocht intrekken voor de opname van zijn ‘The Sun EP’ die de opvolger moest worden van zijn vorig jaar verschenen debuutalbum “War Horse”.

Mijn eerste conclusie na de beluistering van de nummers op deze schijf was dat de prachtige stem van Stuart Smith ontzetten hard lijkt op die van singer-songwriter Simone Felice. Die vaststelling deden we al meteen na de openingstrack “Inches From Your Heart” maar ook bij het gevoelige “Shadows” en het intimistische “Labor Day” konden we ons nooit van die indruk ontdoen. U kunt zichzelf een mening hierover vormen via de twee video’s van beide songs bij deze recensie.

Omwille van de akoestische setting met enkel gitaar en zang is deze plaat een zeer sober en intiem document geworden waarin vooral het zangtalent van Stuart Smith op het voorplan kan treden. De resterende drie liedjes “Rattle The Locks”, “Promised Land” en slotnummer “We Are Nowhere” zijn de extra bewijzen voor de artistieke vaardigheden van deze beloftevolle Amerikaanse folkzanger.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Illinoise Records

video